Hekla, një vullkan, i cili gjendet në jug të Islandës, nëse do të shpërthente do të rrezikonte edhe Europën, shkruan Gazeta Metro.

Një vullkan në Islandë mund të shpërthejë çdo moment, e ekspertët e gjeofizikës thonë se kjo mund të ketë pasoja katastrofale.

Pal Einarson, profesor i gjeofizikës në Universitetin shtetëror të Islandës, jua tërheq vërejtjen turistëve, të cilët ngjiten në vullkane.

“Hekla është një vullkan i rrezikshëm. Nëse nuk do të kemi kujdes, atëherë mund të vijë deri te ndonjë katastrofë me rastin e erupsionit të ardhshëm”.

Vullkani Hekla vizitohet nga turistët gjatë tërë vitit.

Katla është një nga vullkanet më të mëdha në Islandë. Ai është vendosur në veri të Mýrdal dhe në lindje të Eyjafjallajökull në një akullnajë të vogël. Lartësia e tij arrin 1.512 metra dhe është i mbuluar pjesërisht nga akullnaja Mýrdalsjökull.

Kanion Eldgjá është pjesë e të njëjtit sistem vullkanike. Caldera është 10 km diametër dhe është e mbuluar nga 200-700 metra prej akulli. Gjashtëmbëdhjetë shpërthime janë të dokumentuara në mes të 930 dhe 1918 në intervale prej 40-80 vjet.

SHPËRNDAJE

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu