Që nga e hëna, tre persona janë gjykuar nga Gjykata Penale e Bazelit për përfshirjen e tyre në shitjen e biletave të rreme të fluturimit për në Kosovë, shkruan 20minuten.ch. Gjykata i liroi ata për shkak të një gabimi të zyrës së prokurorit publik në Basel-Stadt.

Kështu, gjykata në fjalë ka liruar tre të akuzuarit, një shtetas të Gjermanisë, një të Italisë dhe një të Maqedonisë, për mashtrim komercial dhe falsifikim të shumëfishtë të dokumenteve. Ata ishin akuzuar për shitjen e biletave për në Kosovë përmes një agjencie udhëtimesh në Basel, në vitin 2015, për fluturimet që nuk kanë ekzistuar kurrë.

Akuza i ngarkonte ata për mashtrimin e dhjetëra klientëve dhe për vjedhjen e mbi 150.000 frangave. Gjykata është e mendimit se të pandehurit nuk kanë vepruar me dashje, përcjell albinfo.ch. Në këtë biznes ishin përfshirë kompanitë të tjera dhe një drejtor menaxhues me banim në Gjermani.

Ishin ofruar gjithashtu fluturime nga aeroportet gjermane.

“Është dëshmuar se biletat ajrore pa vlerë janë shitur dhe lëshuar në treg nga agjencia e udhëtimit” është shprehur kryetari i trupit treanëtarësh gjykues, Roland Strauss, në hapjen e seancës së gjykimit të premten në mëngjes. Fluturimet fiktive për në Prishtinë janë shitur pasi kontrata midis kompanisë dhe linjës ajrore pritëse Smartlynx nuk ishte rinovuar më, në pranverën e vitit 2015. Biletat e avionit dhe informacioni i bollshëm i siguruar nga pala e dëmtuar e vërtetojnë këtë, thonë në gjykatë.

Aktakuza ishte e mangët

Gjykata e trefishtë është ankuar se prokuroria nuk e ka pasqyruar rastin në mënyrë të plotë: ndërsa një avokat mbrojtës po fliste, përfaqësuesi ligjor i një të pandehuri tjetër ka vënë në dukje në dukje se ai nuk e kishte marrë kurrë akuzën e plotë.

Sipas kryetarit të trupit gjykues, të gjykatës Strauss, kjo nuk është aspak “e hijshme”. “Nuk është e mundur që aktakuzat të paraqiten pjesërisht,” ka thënë ai.

“Në rastin aktual kjo gjë nuk është në rregull sepse ka lidhje në mes të çështjeve dhe kompanive të përfshira”, transmeton albinfo.ch. Gjykata gjithashtu u ankua se aktakuza jep përshtypjen se vetëm të pandehurit konkretë ishin ata që kishin mashtruar.

“Autoritetet gjermane të zbatimit të ligjit kanë ngritur procedura kundër të dyshuarve që jetojnë në Gjermani” ka shtuar Strauss. Për më tepër: “Asnjë hetim nuk është bërë në lidhje me platformën e rezervimit të biletave”.

Nuk është përcaktuar para gjykatës nëse në platformë janë futur informacione të rreme dhe mashtruese, për të mundësuar që fluturimet fiktive të mund të shiten fare. E megjithatë ka të dhëna të dyshimta. Për shembull, në rast të një bastisjeje në kompani, nuk kishte qenë e mundur të gjendej asnjë dokument.

“Gjykata është e mendimit se të tre të akuzuarit ishin të mbingarkuar me punën në biznesin e fluturimeve”.

Megjithatë, për të akuzuarit, fakti që agjencia e udhëtimeve ka punuar pa të meta për dy vjet para vitit 2015 flet vetë, transmeton albinfo.ch. “Ndryshe, agjencia e udhëtimeve kishte marrë  gjithashtu referenca të mira nga pala e dëmtuar” ka thënë  Strauss.

Sjellja e të pandehurve gjithashtu tregon se kanë bërë përpjekjepër  të kufizuar dëmtimin e klientëve të tyre. “Ata nuk është e besueshme se do ta bënin këtë nëse do të kishin dashur të mashtronin dhe të pasuroheshin”, thotë Strauss.

Gjykata i ka liruar të tre personat sa u përket veprave penale të mashtrimit komercial dhe falsifikimit të shumëfishtë të dokumenteve sepse, sipas gjykatësit penal, nuk është përcaktuar se kush e ka kryer veprën, përcjell albinfo.ch. Duke qenë se ata ishin mbajtur në paraburgim për shkak të dyshimit fillestar urgjent në atë kohë, ata kanë të drejtë për kompensim. Kostot e procedurave i imponohen prokurorit publik të Bazel-Stadtit.

SHPËRNDAJE

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu