Po ndodh aktualisht në Zagreb. Një vendim është dhënë në rigjykimin e ish-kryeministrit Ivo Sanader, ish-bashkëpunëtorëve të tij, por edhe HDZ si partia e parë e akuzuar për korrupsion për nxjerrjen e parave përmes agjencisë së marketingut Fimi Media.

Sanader u shpall fajtor në rigjykim dhe u dënua me një dënim të vetëm me burg prej 8 vjetësh.

Vendimi po shqiptohet:

(veçojmë pjesët më të rëndësishme të lexuara nga gjyqtari, regjistrimi do të publikohet pas shqiptimit të aktgjykimit)

“Partia kryesore parlamentare përfaqëson një përqendrim të pushtetit në të gjitha segmentet e shoqërisë. Ai u kërkoi kompanive dhe institucioneve t’i japin Fimi medias.

Kur e punësuan atë, HDZ mbajti disa për vete dhe ia dorëzoi disa Sanader.

I padituri i parë Sanader organizoi një grup njerëzish për të kryer vepra penale. Barisiç dhe Pavosheviç i përkisnin atij grupi njerëzish.

Në periudhën prej 2005 deri në 2009, për të marrë përfitime pronësore, Sanader urdhëroi Branka Pavošević të mos regjistronte paratë e dorëzuara nga Barićić në librat e biznesit. Sanader mbajti një pjesë të atyre parave për vete, dhe 8.2 milion HRK u përdorën për të financuar HDZ.

Në takim 4.4. Në vitin 2007, duke përdorur autoritetin e Kryeministrit dhe sistemin e varësisë, ai urdhëroi që Fimi Media të punësohej dhe të paguhej për biznes të papërfunduar.

Sanader ra dakord me Barišić dhe të ndjerën Nevenka Jurak që ai do t’ia dorëzonte një pjesë të parave atij, dhe pjesërisht njerëzve të tjerë dhe HDZ.

Sanderi mori për udhëtime dhe kostume, HDZ për Thompson

Bariçiq i dorëzoi Sanader 275 mijë kuna, nga të cilat 50 mijë kuna për një udhëtim në Amerikë, 35 mijë euro për blerjen e kostumeve Brioni.

Një pjesë e parave të mbledhura u përdor për të bërë pagesa në favor të HDZ duke blerë një pjesë në listën Hrvatski dhe Televizionin Osijek për të paguar Marko Perković Thompson.

Për të mirën e HDZ, ata paguan fatura për shërbime hotelierike dhe shërbime të tjera dhe mallra në vlerë prej 5.2 milion HRK

Në gjyqin e parë, Sanader u dënua me nëntë vjet burg

Në gjykimin e parë, Sanader u dënua me nëntë vjet burg dhe kthimin e mbi 15 milion HRK në përfitime të padrejta, ndërsa HDZ duhej të kthente më shumë se 24 milion HRK dhe të paguante një gjobë prej 5 milion HRK.

Në vitin 2013, Barši Pav, Pavoćević dhe Jurak u dënuan me dënime më të lehta me burg dhe rimbursime, dhe në gjykimin e ri, ndryshe nga gjykimi i parë, ata u deklaruan të pafajshëm. Maček, së bashku me Sanader, hodhën poshtë gjithçka që Uskok e akuzoi që nga fillimi, dhe në gjyqin e parë ai u dha një dënim me kusht.

SHPËRNDAJE

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu