Pothuajse një në pesë persona që kanë pasur Covid-19, diagnostikohen me një çrregullim psikiatrik të tillë si ankthi, depresioni ose pagjumësia, brenda tre muajve nga testimi pozitiv për virusin, sipas një studimi.

Analiza, e kryer nga studiuesit nga Universiteti i Oksfordit dhe NIHR Qendra e Kërkimit Biomjekësor Shëndetësor në Oksford, gjithashtu zbuloi se njerëzit me një diagnozë para-ekzistuese të shëndetit mendor kishin 65% më shumë gjasa të diagnostikohen me Covid-19 sesa ata pa, madje duke llogaritur faktorët e njohur të rrezikut si mosha, seksi, raca dhe kushtet themelore fizike.

“Ky zbulim ishte i papritur dhe ka nevojë për hetim. Ndërkohë, të paturit e një çrregullimi psikiatrik duhet të shtohet në listën e faktorëve të rrezikut nga Covid-19, “tha Dr Max Taquet, një anëtar klinik akademik i NIHR dhe një nga autorët e studimit.

Llogaritjet u bënë në bazë të afërsisht 70 milion regjistrave shëndetësorë amerikanë, duke përfshirë më shumë se 62,000 raste të Covid-19 që nuk kërkonin një shtrim në spital ose një vizitë në departamentin e urgjencës.

Për të ekzaminuar nëse rreziku i tepërt ishte i lidhur drejtpërdrejt me Covid-19, studiuesit krahasuan të dhënat me gjashtë gjendje të tjera gjatë së njëjtës periudhë: gripi; infeksione të tjera të traktit respirator; një infeksion i lëkurës; gurët në tëmth; gurë në traktin urinar; dhe fraktura e një kocke të madhe.

Në tre muaj pas diagnozës Covid-19, 5.8% e pacientëve kishin diagnozën e tyre të parë të regjistruar të sëmundjes psikiatrike, krahasuar me 2.5% në 3.4% të pacientëve në grupet e krahasimit – pothuajse një dyfishim i rrezikut, sipas letrës së botuar në revista Lancet Psikiatria.

Ndonëse studime po zhvillohen, vetëm koha do të tregojë nëse incidenca e sëmundjes psikiatrike pas-Covid-19 vazhdon të rritet apo të vazhdojë përtej periudhës tre-mujore, shtuan studiuesit.

SHPËRNDAJE

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu