Shkruan Batjar Halili- Psikolog, transmeton GazetaFlash24.

Secila prej neve është mrekulli në tokë. Secili prej neve ka veçori dhe bukuri të ndryshme. Nëse nuk ndjehemi bukur keshtu si na ka falur Zoti dhe nese nuk na pëlqen vetja, ne do ta prishim vazhdimisht këtë mrekulli dhe bukuri me përforcimet që bëjmë nga jashtë me makiazhe të theksuara, e me ndërhyrje të ndryshme mbase duke menduar që po i bëjm mirë vetës ikim nga bukuria reale. Unë si psikolog mendojë që njëriu deshiron të jetojë me të lumturën dhe pastaj me të bukurën sepse bukuria tregohen në shkëlqimin e fytyrës së lumtur.
Obsesioni me bukurinë mund të jetë simptomë e problemeve psikologjike
Nëse një person ka sjellje të jashtëzakonshme, mban grim të tepërt, ka një stil të ekzagjeruar të veshjes dhe po përpiqet të theksojë seksualitetin, mund të jetë çrregullim histronik i personalitetit. Këta njerëz duan të jenë në qendër të vëmendjes dhe shumicën e orëve të tyre të kalojnë duke u marrë me pamjen e tyre fizike.
Sigurisht, jo çdo stil i ekzagjeruar i veshjes do të thotë çrregullim histronik i personalitetit. Njerëzit me çrregullime të personalitetit gjithmonë duan më shumë, ata gjejnë një të metë në trupin e tyre dhe ata gjithmonë bëjnë diçka derisa ta korrigjojnë atë të metë të tyre. Një imazh që duket normal kur shikohet nga jashtë mund të bëhet problematik për ata me çrregullime të personalitetit.
A është një zgjidhje kirurgjia estetike?
Njerëzit me mani të tepërt të bukurisë i drejtohen kirurgjisë estetike kur mendojnë se zonat që nuk u pëlqejnë në trupat e tyre nuk mund të korrigjohen me rroba dhe përbërje të ndryshme kozmetikash. Ata nuk janë të kënaqur me një operacion të vetëm, dhe më pas kërkojnë një operacion të përsëritur. Kjo situatë mund të quhet çrregullim i perceptimit të trupit (dismorf). Prandaj, para së gjithash, duhet të studiohet nëse personi që kërkon operacionin estetik diagnostikohet me Çrregullim Disformik të Trupit.
personit që nuk i pëlqen fiziku i tij mund të vij për shkak të depresionit etj. Kirurgjia nuk korrigjon depresionin, zgjidh konfliktin dhe nuk korrigjon perceptimin e trupit.
Cilat janë simptomat dhe shkaqet?
Çrregullimi i perceptimit të trupit mund të fillojë të shihet në disa mungesa të vetëbesimit që zakonisht vijnë me adoleshencën. Me fjalë të tjera, ajo përkon me periudhën kur zhvillimi i personalitetit dhe vetëbesimi nuk janë vendosur plotësisht. Të rinjtë i kushtojnë shumë rëndësi pamjes, peshës dhe defekteve fizike. Ndjekja e bukurisë, dëshira për t’i ngjarë një njeriu të famshëm, admirimi i tepruar për disa karakteristika fizike të atyre njerëzve, ndërveprimet abuzive midis miqve dhe qëndrimet sarkastike mund ta çojnë të rinjët të shqyrtojnë pamjet e tyre fizike. Kjo sjell me vete probleme serioze që mund të fiksohen me kalimin e kohës.
Depresioni, ankthi, çrregullimi obsesiv-kompulsiv, pakënaqësia në marrëdhënie, mungesa e vetëvlerësimit dhe çrregullimi i të ngrënit mund të jenë ndër problemet që shihen në këtë çrregullim.
Niveli i kulturës, çrregullimi kimik ose gjenetik në tru, problemet seksuale, kuptimi i bukurisë së familjes dhe mjedisit, ndërveprimi shoqëror mund të jenë arsyet e fiksimit të bukurisë.
Marrëdhënia me çrregullimet e të ngrënit
Interesi i madh për pamjen mund të shkaktojë edhe sëmundje të tilla si anoreksia dhe bulimia. Të dy sëmundjet kanë të bëjnë me përpjekjen për t’u dukur të dobët. Pacientët me anoreksi nervore të cilët janë tepër të fiksuar për të qëndruar të hollë janë shumë nën peshën e tyre normale, megjithëse ndjekin një dietë të rreptë dhe nuk besojnë se sa të dobët janë. Sëmundja e anoreksisë, e cila shpesh peshohet, është e zakonshme tek gratë, të cilat kanë frikë se mos shtojnë peshë, por është gjithashtu e zakonshme tek burrat. Njerëzit me bulimia zakonisht kanë peshë normale. Ata e teprojnë në mënyrë të pakontrollueshme në një periudhë të shkurtër kohe dhe pastaj e bëjnë veten të vjellin ose ushtrojnë tepër për të shmangur shtimin e peshës.
Perfeksionizmi në rritje në fushën vizuale, përpjekjet e vazhdueshme të emrave në botën e të famshëmve, shfaqja e shpeshtë e operacioneve estetike dhe produktet e reja në fushën kozmetike dhe estetike gjithmonë sjellin në plan të parë konceptin e “bukurisë së përsosur”. Situata bëhet psikologjike kur një person me perceptim negativ të trupit izolon veten duke kërkuar vetën përfekte dhe kjo bëhët pjesë obsesionale e përditshmerisë tij./GazetaFlash24.net

SHPËRNDAJE

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu